Utilitzem cookies pròpies i de tercers per oferir-te un millor servei Més informació Aceptar

04/03/2019

Mindfulness a l’aula per a afavorir l’aprenentatge.

Algunes escoles han començat a introduir el Mindfulness a les aules per reduir l’estrés i regular emocions. Sabeu què és el Mindfulness?

La paraula en anglès “mindfulness” es tradueix habitualment com “consciència plena” o “atenció plena”. Es tradueix Mind “ment” fullness “plenitud”, el que és una traducció poc acurada. En anglès el terme es forma a partir de l’adjectiu mindful i el sufix ness. Com també es crea la paraula “happiness”, aquest sufix no té significat per sí mateix, sinó que substantivitza l’adjectiu que acompanya. Així si mindful significa “conscient”, mindfulness és la qualitat o l’estat de ser conscient, d’estar atent, d’adonar-se o d’estar present

Mindfulness a l’aula per a afavorir l’aprenentatge.

Hem de tenir en compte que el propi terme mindfulness ja és una traducció del terme en llengua pali sati. El pali és la llengua en què s’han escrit i s’han transmès els discursos del Buddha al Sud-est Asiàtic. En aquesta llengua sati significa “recordar”, “memòria” o “atenció” i designa un dels components fonamentals de la meditació en el budisme: el cultiu de l’atenció al cos, a la respiració, a les sensacions... com a mitjà per a desenvolupar una major calma i claredat mentals.

Així, la pràctica del mindfulness consisteix en recordar, no el passat, sinó allò que tan sovint oblidem: el moment present.

“La mente es un mono de la que hablan los orientales. Es un macaco que va saltando de rama en rama, de idea en idea, sin ton ni son. Nunca sabes dónde va a acabar. Cuando estamos atrapados en un atasco, se puede poner a brincar: El mono es así. (Jenny Moix, Mi mente sin mí)

Tal i com explica Jenny Moix al seu llibre “Mi mentes sin mi”, als humans ens costa molt prendre consciència del jo en el present. Deixar de posar atenció a la ment, a tots aquests pensaments que entren i surten i focalitzar l’atenció en le nostre cos: Què sento? Com estic?

El terme recordar prové del llatí recordare, literalment “tornar” (re) al “cor” (cor, cordis). Per a poder recordar una experiència hem hagut d’estar atents mentre l’experimentàvem i per a estar atents al moment present cal des identificar-se dels pensaments sobre el passat o el futur i prestar atenció al cor, és a dir al cos i les emocions, que només podem experimentar moment a moment.

El mindfulness permet ser conscient simplement del que estàs fent. Estar atent al que passa instant rere instant.  

Treballar les tècniques Mindfulness a l’aula des de ben petits té molts beneficis.

1. Ajuda a reduir l’estrès i l’ansietat. El mindfulness és un bon entrenament per afrontar els moments de crisis. Ens permet ser el motor de la nostra pròpia experiència i ens dóna l’oportunitat de ser més feliços.

2. Ajuda a regular les emocions coneixent-les i no reprimint-les. Es sustenten i es dóna una resposta. El mindfulness permet respondre als problemes de manera reflexiva.

3. Prendre consciència corporal. Relaxar-se i interactuar amb el nostre propi cos des del respecte

4. Millora de la interacció social. Es treballa l’empatia i l’autocompassió.

5. Millorar el control dels pensaments i per tant, les habilitats cognitives.

 

Mindfulness a l’aula en 5 minuts: 

1. Postura: per a realitzar una meditació ens asseiem a les cadires amb els dos peus tocant al terra i les cames des-creuades. Poseu les mans a sobre les cuixes i relaxeu l’esquena. Columnes rectes i cap recte. Tanquem els ulls.

2. Posem l’atenció en la nostra respiració. Aneu fixant-vos en com l’aire entra suaument pel nas, omple els pulmons i torna a sortir suau per la boca. Alhora has d’estar atent per si la ment es distreu. Si apareix algun pensament, cap problema, tranquil·lament tornem a posar l’atenció en la respiració

3. Un cop passat el temps, ens fem una carícia a la cara i dediquem la nostra pràctica a algú.

4. Diem: “que jo estigui bé, que jo sigui feliç” o bé “ que tu estiguis bé, que tu siguis feliç!”


Mindfulness des del mòbil:

Si voleu començar a familiaritzar-vos amb les tècniques Mindfulness us proposem que us descarregueu la següent aplicació: INTIMIND. És una aplicació de meditació desenvolupada per experts en Mindfulness. Té un repertori d’11 meditacions gratuïtes i amb 10 minuts al dia pots practicar l’atenció plena i gaudir dels beneficis Mindfulness. Està disponible per a iOS i Android.

Contacta'ns

Per on ens has conegut?

Enviar