Utilitzem cookies pròpies i de tercers per oferir-te un millor servei Més informació Aceptar

04/03/2019

L'enyorança a les primeres colònies

Arriba la primavera i amb ella la temporada de colònies.

Les colònies són l’experiència idònia perquè els nens desenvolupin competències socials, interpersonals i intrapersonals, autonomia personal i respecte envers la natura...

Per a alguns nens i nenes és la primera vegada que passen una o dues nits fora de casa. Això és una experiència nova que desperta moltes emocions i que suposa un pas molt important, tant per als nens com per als pares i mares.

Entre els més petits, és normal que durant les colònies aparegui  un sentiment tendre dels nens i nenes cap al seu pare, mare o familiar més proper: l’enyorança. Segons el diccionari l’enyor és  la pena o dolor per l'absència, la pèrdua, d'alguna cosa o persona.

L'enyorança a les primeres colònies

Quan els nens arriben a la casa de colònies els veiem il·lusionats, atents i motivats. La majoria aguanten el dia feliços i contents, altres, en canvi, a mesura que es fa de nit observem com alguna cosa s’està movent dins seu, aquest sentiment d’enyorança surt del pit i va escampant-se per tot el cos.

És al vespre, a l’hora de sopar, quan comença a capgirar-se l’estat dels més petits. Al seu dia a dia, estan acostumats a estar a l’escola fins les 17h , després realitzen alguna extraescolar i arriben a casa a l’hora de sopar. És llavors quan la rutina canvia i comencen a fer-se preguntes.

Dins del cap del petit ressona:

- Fa moltes hores que no veig al papa, què estarà fent ara? Estarà pensant en mi? Estarà trist? S’està fent de nit, ningú em donarà un petó de bona nit, no dormiré amb ells...

A l’emoció principal del sentiment que és la tristesa, s’hi sumen nervis, preocupació, inseguretat...

Hi ha nens i nenes que tenen la capacitat d’entendre el que els hi passa i no tenen por a dir-ho. A vegades ho comenten entre companys i es consolen entre ells, altres vegades ho diuen als professors o als monitors.

“Trobo a faltar a la mama. “

Altres, en canvi, els hi fa vergonya reconèixer que estan enyorats. Ho intenten amagar, però el seu estat emocional és nerviós i molt freqüentment acaben plorant per un petit malentès amb algun company, o alguna tonteria que els fa esclatar. No saben gestionar l’emoció, intenten guardar-se-la però acaben explotant.

Sigui com sigui el procés, quan els monitors o mestres  veuen que algú està enyorat, ràpidament busquen estratègies de consol i d’actuació per fer que aquest sentiment que entristeix al nen o nena en aquest moment es transformi i l’estat del nen canviï a calma, tranquil·litat i serenor.

L’enyorança és un sentiment natural i comú durant les colònies, sobretot pels més petits.  No s’ha de tenir por ni vergonya per estar enyorat.

Tot i així, es pot treballar prèviament des de casa o des de l’escola a través de contes que ajudin als infants a saber tot el que comporta anar de colònies, a veure l’experiència com a positiva i no com alguna cosa nova desconeguda que els faci por. Hi ha contes on els protagonistes viuen l’enyorança i en treuen la part positiva: les xerrades i jocs amb els amics, el joc de nit, les activitats a la natura...

Pels més petits, sobretot els que no han passat cap nit fora de casa, ens agrada molt recomanar un conte titulat “La provisió de petons de la Zeg”. La Zeg és una petita zebra que marxa de vacances i estava preocupada per passar la nit fora de casa, sentia por de dormir lluny dels seus pares. Ells van tenir una idea genial: preparar-li una provisió de petons. Així van aconseguir que la Zea marxés contenta i no sentís por per estar lluny.

Contes com el de la Zeg ajuden a parlar de la temàtica “colònies” des d’un punt de vista tendre, positiu i proper perquè les primeres colònies del nen o de la nena siguin una experiència positiva i inoblidable.

A continuació us deixem una llista de contes perquè podeu parlar amb els vostres fills/filles o alumnes què comporta anar de colònies i com preparar-los perquè puguin aprofitar-les al màxim.

LES COLÒNIES D’ESTIU:  (Eumo Editorial):

En Pau i la Laia comencen les vacances d’estiu i se’n van una setmana de colònies.. Fan el viatge amb tren i s’ho passen d’allò més bé mirant el paisatge i cantant cançons. Continuen el viatge caminant per la muntanya fins al poble on està la casa de colònies. Allà  fan de tot: jocs, piscina, relleus, manualitats i jocs de nit abans d’anar-se’n a dormir. Fins i tot han fet una acampada a la muntanya. Han fet tantes coses i s’ho ha passat tan bé que ja són a l’últim dia i el volen aprofitar al màxim, però han de marxar. Tornen tots a buscar el tren que els portarà a casa, però passa alguna cosa que... Voleu saber què passa? Tornaran tots a casa?

 

ME’N VAIG DE COLÒNIES  (Ed. Baula):

Un conte entranyable sobre les colònies que agradarà als que aviat tindran l’oportunitat de descobrir-les i a tots aquells que ja hi han anat i gaudeixen explicant o recordant com de rebé s’ho han passat. Un relat proper que parla de la vivència de les colònies infantils.

LA BERTA SE’N VA DE COLÒNIES. (Ed. Òmniabooks):

La Berta se'n va de colònies i això és tan emocionant! Ella i els seus companys de classe viuran un munt d'emocions: il·lusió, eufòria, ansietat, preocupació, curiositat, por, tristesa, enyorança, agraïment, amor... i així fins a més de 50 emocions diferents! Algunes d'elles, també les aprendran a regular amb l'ajuda de la mestra, dels monitors i monitores i també, gràcies al consol i als ànims dels seus amics i amigues.

 

LES COLÒNIES D’EN PEP ( Publicacions de l’Abadia de Montserrat)

En Pep va de colònies amb els nens de la seva classe. Ja veuràs que les colònies d'en Pep són una mica accidentades... Dins del conte trobaràs un adhesiu perquè hi escriguis el teu nom i l'enganxis a la motxilla. Que no la perdis!

 

ANEM DE COLÒNIES. (Ed. Baula)

Poemes on nens i nenes, nois i noies són els veritables protagonistes, juntament amb els mestres. Poemes clars, emotius i transparents, de poesia entusiasta i contagiosa.

 

Font bibliogràfica:

e-colònies. Les colònies en xarxa → https://www.e-colonies.cat/noticia/1223

 

Contacta'ns

Per on ens has conegut?

Enviar